Spěcháš? Tak to nejpodstatnější co potřebuješ vědět shrnuto do pár vět a jednoho obrázku. Pro ty zvídavější celý článek rozvádím dále dopodrobna.
Kůže je přece z každého zvířete jenom jedna?
Ne, nejpoužívanější hoveží kůže má více než 8 mm. Pro většinu výrobků je moc tlustá, takže se dělí na části. Full Grain kůže, Top Grain (lícová) a Split (štípenka).
Materiál by měl být první požadavek, od kterého se odrazíte při nákupu čehokoliv.
Na materiálu nejvíce závisí výdrž, trvanlivost, vlastnosti a celkově kvalita produktu.
Její kvalita je jedním ze třech nejvíce ovlivnujících kritérií kvality koženého výrobku (dále kvalita zpracování kůže, při níž vzniká useň a poté zpracování samotného koženého výrobku)
Její kvalita velmi kolísá, protože existuje velké množství jakostí v závislosti na několika obecných kritériích a také mnoho zavádějících informací.
Existuje velké množství typů kůže v závislosti na druhu zvířete.
Liší se cenou, kvalitou, způsobem použití,…
Nejpoužívanější kůže je hovězí (z krávy, odborně tur domácí) díky dobré trvanlivosti, výdrži a dostupnosti.
Druhá nejpoužívanější je vepřovice, má o něco horčí vlastnosti využití – podšívky, galanterie, ochranné pomůcky.
Dále například kůže menších zvířat (jehněčina, teletina, kozlečina) se používá na výrobu rukavic.
Jeden z nejlepších typů kůží je považován Shell Cordovan – používá se zadní část koně vyniká svou odolností a trvanlivostí
Jednotlivé druhy budou popsány podrobněji v slovníku výrazů.
Místo výskytu zvířete, klimatické podmínky a strava jsou další důležité faktory.
Například více hmyzu v teplejším klimatu může znamenat více bodnutí, kdežto chladné oblasti tolik škůdci netrpí.
Zvířata chované v přirozeném prostředí se musí adaptovat na změny okolí takže mají kvalitnější kůži, více srsti než zvířata zavřená vevnitř.
Pestrá přirozená strava má nepochybně na kvalitu kůže pozitivní vliv.
Dalším faktorem je konkrétní část kůže, kterou použijeme.
Obecně platí, že čím jdete dál od středu, tím jde kvalita dolů.
Nejkvalitnější je oblast středu kůže, protože má nejhustější vlákna a nejvíce souměrnou stavbu z hlediska jadrnosti, tloušťky a struktury usně.
Nejčastěji se volí podle způsobu užití. Čím větší tloušťka, tím je výrobek odolnější, ale o to méně poddajný.
V zahraničí se udává v uncích, u nás v milimetrech. Lze se setkat i s palci. Nejčastěji je zde tolerance menší než 1mm.
Tento parametr je nejdůležitější, jelikož nejvíce ovlivňuje vlastnosti a kvalitu.
Proto se na něj zaměřím více dopodrobna.
Nejpoužívanější hovězí kůže má tloušťku více než 8mm. Pro většinu výrobků je to moc, takže se dělí na části.
Na povrchu jsou vlákna hustě uspořádaná a kůže má vynikající vlastnosti.
Směrem dolů jde kvalita kam? Dolů.
Nejvrchnější vrstva může obsahovat staré rány, škrábance,… proto se často odstranuje aby se docílilo stejnoměrného vzhledu.
Proto je důležité vědět vlastnosti jednotlivých vrstev a všeobecně anatomii kůže.
České označení širším pojmem lícová useň.
Kůže s nejvíce zachovanou vrchní vrstvou.
Nejlepší vlastnosti
– nejméně upravována, vrchní vrstva pouze válcováním a odstraněním srsti
– nejvyšší stupeň odolnosti, pevnosti i prodyšnosti
– díky nemožnosti odstranění povrchových vad pouze ze zvířat, se kterými je dobře zacházeno
Exkluzivita
– necelé 2% světové produkce
– nejdražší materiál i jeho následné zpracování
– spíše v zahraničí, u nás ji skoro nesežete
České označení širším pojmem lícová useň.
Kůže z kvalitní vrchní části, ale s velkým podílem následných úprav.
Nejlepší poměr cena/výkon
– povrch upravován broušením, pískováním a leštěním aby došlo k odstranění nedokonalostí a vytvoření stejnoměrného povrchu
– velké rozpětí stupňů kvality
– většina špičkových produktů je z tohoto druhu kůže
– nejčastěji z velkochovů
České označení štípenka.
Kůže z nekvalitní střední nebo spodní vrstvy s velkým podílem úprav, získávaná odříznutím od vrchní části.
Levná, pro masovou produkci
– povrch je také upravován pro zlepšení vzhledu a vlastností. Obvykle nastříkán umělou vrstvou s vyraženým vzorem, aby se docílilo přírodního vzhledu.
– umělé zpracování mění přirozenou prodyšnost kůže
– nejméně šetrná k životnímu prostředí
– největší rozpětí variant podle způsobu zpracování a tím pádem největší zmatek v názvosloví
– mnoho lidí ji bere jako „pravou kůži (genuine leather)“ což je však polopravda. Termín se používá také k odlišení skutečné kůže od syntetické-umělé .
Bonded leather (reconstituted, blended)
– obdoba překližky nebo OSB desky v nábytkářství – rozmělněné zbytky kůže jsou slepeny s umělým povlakem, který imituje povrch kůže
– velmi levná a rychle se rozpadne
Faux Leather, pleather, vegan leather
– české označení umělá kůže, koženka, ekokůže
– napodobenina kůže ze syntetického materiálů
– s přírodní kůží nemá nic společného
V rámci základního dělení existuje velké množství podkategorií v závislosti na způsobu zpracování. Ty budopu popsány ve velkém slovníku výrazů.
V předchozím článku jsme objasnili kůži jakovýchozí materiál, její anatomii, kvalitu a pojmy jako Full…
🧐 Co je pravá kůže? ⚡ Rychlý obrázkový 🖼️ přehled nebo detailnější informace o tom…
Jak poznat pravou kůži? Proč je dnes většina kožených výrobků nekvalitní, když zpracování kůží patří…